Hoe werkt het menselijk lichaam (door Leo den Breems)

Met dit schrijven hoop ik op een eenvoudige, voor een ieder te begrijpen manier de werking van het menselijk lichaam te beschrijven. Hierdoor zou iedereen kunnen begrijpen hoe en wat je het beste kunt eten om af te vallen of juist aan te komen.

Het menselijk lichaam werkt het beste als er weinig grote veranderingen plaatsvinden. Je kunt dan ook beter 6 kleine maaltijden eten, verdeeld over de dag, dan een paar grote. Als je wakker wordt dan is je maag leeg. Het lichaam werkt nl. 24 uur door en je stofwisseling gaat ook s'nachts gewoon verder. Ook zullen jou spieren geen voedingsstoffen meer bevatten. Heel de nacht heeft het lichaam geen voedsel aangeboden gekregen dus gebruikt het de voedingsstoffen die al eerder opgeslagen waren. Het is belangrijk om deze voedingsstoffen zo snel mogelijk via je voeding weer aan te vullen. Anders valt je stofwisseling stil en dat is nu net iets wat we willen voorkomen !

Wat kun je nu als ontbijt het beste eten : als eerste eiwitten, het liefst in de vorm van whey eiwitten in poedervorm aangezien deze het snelst door het maagdarmkanaal passeren en daardoor het snelst naar alle beschadigde spiercellen getransporteerd worden, waar ze gebruikt worden om deze beschadigingen te repareren.

Samen met de eiwitten kun je nu snelle koolhydraten* eten. Deze zorgen voor een insuline piek en insuline transporteerd de eiwitten en de koolhydraten razendsnel naar de spieren. Aangezien de spieren geen voedingsstoffen meer bevatten brengt de insuline deze in de spiercellen. Hier worden de eiwitten gebruikt om eventueel beschadigde cellen te repareren en de koolhydaten worden opgeslagen als brandstof die gebruikt kan worden wanneer dat nodig mocht zijn.

Let op: als je spieren al vol zijn met brandstof en je eet dan snelle koolhydraten dan zal de insuline die aangemaakt wordt na het eten van snelle koolhydraten (om je bloedsuikergehalte in het bloed naar beneden te brengen, het lichaam houd zoals eerder vermeld niet van grote veranderingen) de koolhydraten als vet opslaan!! Eet dus alleen snelle koolhydraten als je spieren leeg zijn, dit is dus als je wakker wordt sóchtends en na een inspanning (bv trainen) !!

* snelle koolhydraten zitten e.a. in snoep, wit brood, aardappelen, pasta

Na de eerste maaltijd met eiwit en snelle koolhydraten eet je bv als ontbijt langzame koolhydraten **. Havermout is rijk aan langzame koolhydraten en eiwitten plus nog vezels en dus zeer geschikt om als ontbijt te dienen.

**volkoren en meergranen pasta en brood, zoete aardappelen, fruit. Langzame koolhydraten worden moeilijker verteerd en komen gelijdelijker in de bloedbaan. Hierdoor ontstaat geen insuline piek en kan het lichaam de brandstoffen overal waar nodig gebruiken als brandstof. Het constant eten van snelle koolhydraten in deze westerse maatschappij is de voornaamste oorzaak van de enorme toename van diabetes patienten. De constante aanmaak van insuline veroorzaakt een een steeds groter wordende ongevoeligheid voor insuline en/of het insuline producerende orgaan raakt door de constante vraag versleten waardoor men ook afhankelijk wordt van toediening van buitenaf!

Probeer dus voor de rest van de dag kleine gevarieerde maaltijden te eten. Haal eiwitten uit magere vleesproducten zoals biefstuk, tartaar, kipfile. Ook vis zoals zalm, koolvis is goed. Geen gebakken vis. Eieren zijn ook heel goede eiwitbronnen. Liever koken dan bakken. Dooiers gewoon mee opeten behalve als er meer dan 3 per dag gegeten worden. Dan van de rest de dooiers verwijderen en alleen het eiwit opeten. Wees zuinig met zout en drink het liefst alleen water ( minimaal 3 liter p/dag) Groene thee is ook prima natuurlijk wel zonder suiker en melk. Zuivelproducten alleen de magere varianten.

Eet voor het slapen gaan wat magere kwark of neem een caseine eiwit shake. Deze caseine eiwitten worden langzaam door het maagdarmkanaal verteerd en zorgen gedurende de slaap voor een constante toevoer van bouwstoffen om alle beschadigde delen van het lichaam te repareren. Als er namelijk geen bouwstoffen meer in de maag aanwezig zijn gedurende de slaapperiode zal het lichaam de benodigde stoffen uit gezond spierweefsel halen omdat het repareren van kapotte spieren voorrang heeft boven het behouden van intact spierweefsel.

Let ook op dat je minimaal 2 uur voor het slapen gaan geen koolhydraten meer eet. Dit houd de aanmaak van het belangrijkste hormoon in het menselijk lichaam nl. Het groeihormoon tegen ! Dit hormoon wordt in de eerste uren van de diepe slaap geproduceerd en zorgt voor o.a. vernieuwing van alle in het lichaam aanwezige cellen. Ook regeld het de vetopslag/verbranding in het lichaam. Hoe meer groeihormoon het lichaam produceerd hoe beter (jonger uiterlijk en slanker). Nogmaals geen koolhydraten voor het slapen !

Alkohol, drugs, slaapgebrek enz. zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat het lichaam uit het ritme raakt. Het lichaam zal dan als eerste prioriteit zorgen dat hetgene wat de dagelijkse gang van zaken verstoord verwijderd gaat worden. Daardoor blijven andere processen stilliggen. Pas als alles weer "normaal' is zal de rust weer wederkeren en het lichaam zal weer optimaal fuctioneren. Hoe minder verstoringen, hoe beter het lichaam zal functioneren.

Bij krachttraining probeer je iedere training de spieren te overbelasten. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes die het lichaam constateerd en zal gaan repareren. Het mooie hiervan is dat het lichaam de spieren die beschadigd zijn wat sterker zal maken om te voorkomen dat ze de volgende keer dat ze op dezelfde manier belast worden weer kapot gaan. Van dit reparatie mechanisme van het lichaam maken we met krachttrainen gebruik om steeds weer wat vooruitgang te boeken. Voor het repareren van deze microscheurtjes hebben we twee dingen nodig nl : tijd en bouwstoffen. Het kost het lichaam onder de meest gunstige omstandigheden minimaal 48 uur om de reparaties te verrichten !! Slaaptekort, alkohol gebruik en allerlei andere verstoringen van het reparatieproces zal de tijd alleen maar verlengen. Als je dus een bepaalde spiergroep getraind hebt, laat deze spiergroep dan dus ook minimaal 2 dagen rusten. Doe je dit niet dan heeft opnieuw belasten alleen tot gevolg dat de al eerder opgelopen trainingsschade nog groter wordt met overtrainingsverschijnselen tot gevolg. De bouwstoffen die nodig zijn om de scheurtjes te repareren haalt het lichaam uit eiwitten. Een nog snellere en efficientere manier is om deze bouwstoffen uit whey eiwit shakes te halen. Nu hoeft het lichaam de eiwitten niet eerst te verteren en daarna in aparte amminozuren te verdelen, maar zijn de eiwitten al kant en klaar om hierna vliegensvlug binnen en half uur bij de beschadigde spier te arriveren. Na het eten van andere eiwitbronnen duurt dit proces vele uren. Een ander voordeel is dat er nu alleen eiwitten binnengehaald worden zonder bv vetten en andere minder gewenste zaken. Om er voor te zorgen dat er tijdens een training voldoende brandstoffen aanwezig zijn dient er 1 1/2 uur voor de training een lichte maaltijd met langzame koolhydraten gegeten te worden. Een shake met whey eiwit een kwartier voor het trainen en direct na het trainen zorgt er voor dat het lichaam altijd de beschikking heeft over voldoende bouwstoffen. Zo blijft het lichaam constant in staat om direct met het herstellen van de tijdens de training opgelopen microscheurtjes te beginnen. Hierdoor gaat het herstel en de spiergroei veel sneller en duurt de eventuele spierpijn veel korter.

Veel trainingsplezier gewenst !